BIJ RYSE OP DE SOFA: DE GEVOLGEN VAN DE STIJGENDE BOUWKOSTEN OP DE SAMENWERKING TUSSEN AANNEMERS, ONTWIKKELAARS EN BELEGGERS

Bij RYSE op de sofa brengen we verschillende partijen, ieder met hun eigen belangen, samen om stappen vooruit te kunnen zetten. Dit jaar op de PROVADA ging het gesprek over de gevolgen van de stijgende bouwkosten op de samenwerking tussen aannemers, ontwikkelaars en beleggers. De deelnemers van deze editie: bouwbedrijf Van Grunsven, pensioenfonds MN, ontwikkelaar VanWonen en vermogensbeheerder M&G Real Estate. Onder leiding van Professor Peter van Gool brachten we deze partijen met elkaar in gesprek om van elkaar te horen waar een ieder in de huidige markt tegenaan loopt. Is de driehoek van ontwikkelaar, aannemer en belegger nog wel realistisch als al deze partijen marge willen maken? En dat met die stijgende bouwkosten. Of kunnen ontwikkelaars nu beter hun projecten verkopen aan particulieren? Of is er een andere prijsafspraak nodig? Wat kan een belegger anders doen om toch projecten te kunnen kopen van ontwikkelaars? Welke innovatie zou er voor een belegger kunnen zijn in de samenwerking om tot projecten te komen? En hoe komt het dat de bouwwereld nog niet de innovatie vindt om door slimmer te bouwen kostenbesparend te zijn?

Eén ding is duidelijk: begrip voor elkaars uitdagingen staat voorop, om daarna vast te stellen welke oplossingen er mogelijk zijn. Alle aanwezige partijen waren het over eens dat we zowel inhoudelijk als in de samenwerking aan de vooravond staan van een andere benadering waarbij begrip van elkaars risico’s centraal staat. Ook kan innovatie, zowel in de benadering van projecten áls in de samenwerking, een sleutel zijn waarbij andere partijen in de keten die hier een rol inspelen, betrokken moeten worden.

De eerste stap is gezet door met elkaar in gesprek te gaan en begrip te hebben voor ieders uitdaging. Nu is het tijd voor de vervolgstappen. Zowel de deelnemers als het publiek van deze sessie hebben behoefte aan een vervolg van “bij RYSE op de sofa” ten aanzien van dit onderwerp. Uiteraard geven wij hier graag gehoor aan.

Zoals aangekondigd aan het einde van de sessie op de PROVADA, gaan we na de zomer een vervolgsessie organiseren. Binnenkort maken wij de datum bekend. Alvast aanmelden? Dat kan hier.

Wij danken iedereen voor de komst en deelname aan deze actuele kwestie en in het bijzonder dank aan: Laurien Van Wieringen, Rob van Grunsven, George van Hooijdonk, Jochem van Uden, Francis van Haren en Peter van Gool.

Tot het vervolg van dit onderwerp “bij abcnova op de sofa”!