DE BOUW VAN HET WERELDERFGOEDCENTRUM WADDENZEE IS OFFICIEEL GESTART

Nieuwsartikel

De bouw van het Werelderfgoedcentrum Waddenzee is officieel gestart! Na maanden van voorbereiding is dit het officiële startpunt waarin het prachtige project realiteit wordt. Wij vierden dit moment samen met Medewerkers van Zeehondencentrum Pieterburen, de rest van het projectteam en een gezelschap van diverse stakeholders, genodigden en direct betrokkenen op de bouwlocatie in de haven van Lauwersoog. Met een druk op de knop van de heistelling, door de tweejarige Ona van Dijk (dochter van twee medewerkers van Zeehondencentrum Pieterburen), werd symbolisch de start van de Bouw gevierd. Gasten werd daarnaast gevraagd om op een briefje een belofte aan het Waddengebied te schrijven. Deze beloftes zijn aan een ankerketting gehangen die na oplevering van het gebouw geopend zullen worden.

Met het Werelderfgoedcentrum Waddenzee wordt een platform geboden voor educatie, onderzoek en beleving van dit prachtige gebied. Het pand wordt een plek voor bezoekers, bewoners, onderzoekers en andere geïnteresseerden. In het gebouw bevinden zich onder andere een beleefruimte, een onderzoekscentrum, zeehondenbassins en ruimtes voor vergaderingen en horeca.

De genodigden kregen alvast een voorproefje van de nieuwe experience, een interactieve tentoonstelling die vanaf 2025 te bezoeken is. Zij werden met een activiteit geleid naar een persoonlijke belofte aan het Waddengebied voor de nabije toekomst. Deze beloftes zijn ter plekke verbonden aan een oude ankerketting. Zo kan er over twee jaar bij de opening van het Werelderfgoedcentrum teruggekeken worden op een verzameling niet vergeten en hopelijk zelfs ingeloste beloftes aan het Waddengebied.

Het Werelderfgoedcentrum Waddenzee is een initiatief van en bouwt voort op Zeehondencentrum Pieterburen en wordt de nieuwe werkplaats van de Wadden. Het Werelderfgoedcentrum in Lauwersoog wordt de nieuwe plek om het Waddengebied mee te maken. Hier worden krachten gebundeld van nieuwsgierige bezoekers, onderzoekers, zeehondenverzorgers, duurzame vissers, bewoners en ondernemers. Samen vertellen we hier het verhaal van het Waddengebied om gezamenlijk actief bij te dragen aan een duurzame toekomst voor het Waddengebied en een impuls te geven aan de economie in de regio. Bewustwording creëren van de kwetsbaarheid van het Waddengebied en de noodzaak om op zoek te gaan naar een nieuwe balans tussen natuur en mens staan hierbij voorop. In het voorjaar van 2025 is de verwachte opening voor publiek. 

RYSE is al vanaf de start van het project betrokken. In eerdere fases waren wij verantwoordelijk voor het algehele projectmanagement. En we zijn enorm trots op dit project en de inzet van team RYSE. Simone Doornbos is één van de collega’s die vrijwel vanaf het begin betrokken is bij dit project. Zij combineerde dit project met haar studie en werd door Avans+ geïnterviewd over dit bijzondere project. Het verhaal kun je hier lezen. 

Vanaf start bouw zullen wij verantwoordelijk zijn voor de directievoering en het bouwprojectmanagement. 

Wij wensen Werelderfgoedcentrum Waddenzee, Dijkstra Draisma en collega’s Simon de Jong, Simone Doornbos, Esra van der Zaag, Richard de Boer en Robert te Riet heel veel succes in deze nieuwe fase!