HET PLATFORM UTRECHT WINT NATIONALE STAALPRIJS 2022

Dinsdag 4 oktober is tijdens de Staalbouwdag de Nationale Staalprijs 2022 in de categorie Woningbouw uitgereikt aan het team van Het Plaform. Het Platform in Utrecht verdiende volgens de jury deze prijs vanwege de innovatieve staalconstructie die in het gebouw is geïntegreerd. Het Platform is namelijk gebouwd pal boven het bovengrondse bus- en tramstation van de Uithoflijn, gelegen tussen Station Utrecht CS en Hoog Catharijne. Daarom moest het gebouw van ruim 18.000 m2 worden gerealiseerd op een grondoppervlak van slechts 170 m2. In plaats van de forse betonconstructie die oorspronkelijk voor de overbouwing van het bus- en tramstation bij de uitvraag was bedacht, is de noodzakelijke tafelconstructie bij de tenderinschrijving op slanke wijze geïntegreerd in de eerste verdiepingen van het gebouw door een slimme combinatie van staal en beton. Een uniek constructieontwerp dat past bij het bijzondere gebouw.

Om dit te realiseren hebben VenhoevenCS architecture+urbanism en IMd Raadgevende Ingenieurs een maatwerk lichtgewicht staalconstructie met vakwerkliggers ontwikkeld, waardoor uiteindelijk de helft minder staal en beton is toegepast en een veel efficiëntere kolomstelling in het bus- en tramstation mogelijk maakte.

Het constructieprincipe betreft een geïntegreerde tafelconstructie voor de onderbouw met erop twee separate woonblokken, een laagbouw met zes bouwlagen en een hoogbouw met twaalf bouwlagen. Samen met een uitgebreide variantenstudie van de stramienmaten en vloertypes van de appartementen heeft dit tot een functioneel en financieel optimaal gebouw geleid.

In het gebouw wordt wonen gecombineerd met een groot aantal collectieve voorzieningen, waaronder openbare buitenruimten, fietsenstallingen, ontmoetingsplekken en commerciële ruimten voor onder andere fitness en horeca.

Wij zijn trots op het resultaat en het feit dat we in dit project verantwoordelijk waren voor het project- en contractmanagement gedurende het gehele traject, vanaf de tender voor de grondplot tot en met de oplevering. Door de hechte en intensieve samenwerking met IMd Raadgevende Ingenieurs, VenhoevenCS, ABC Planontwikkeling, Bouw 21, CBRE IM en gemeente Utrecht staat er een prachtig gebouw!

Foto: Ossip van Duivenbode i.o.v. VenhoevenCS