Onze ambitie op het gebied van kwaliteitsborging

Recent heeft RYSE de Kwaliteitsborging voor het bouwen toegevoegd aan dienstverlening 'Realisatie & Beheersing'. KiK interviewde collega Ronald Vellinga over de toelating en onze ambities op het gebied van kwaliteitsborging.

Mark Bollen Professional Partner

Recent heeft RYSE de Kwaliteitsborging voor het bouwen toegevoegd aan dienstverlening 'Realisatie & Beheersing'. Daarbij hebben wij gekozen voor KiK als kwaliteitsborgingsinstrument. De KiK-kwaliteitsborger kan nu als toegelaten kwaliteitsborger onder de Wkb (Wet kwaliteitsborging voor het bouwen) aan het werk. KiK interviewde collega Ronald Vellinga over de toelating en onze ambities op het gebied van kwaliteitsborging.

Enkele vragen aan de nieuw toegelaten KiK-kwaliteitsborger

Aan het woord is Ronald Vellinga, projectmanager bij RYSE B.V.

 Wat zijn in het kort jullie kernactiviteiten?
“Onze kernactiviteit is om samen met onze opdrachtgevers te werken aan toekomstgerichte oplossingen voor werk-, leer- en leefomgevingen. We werken vanuit een breed georiënteerde dienstverlening: strategie & advies, ontwikkeling & voorbereiding en realisatie & beheersing. Onze opdrachtgevers, denk aan overheden, zorginstellingen, onderwijsinstellingen, beleggers, aannemers, ontwikkelaars of woningcorporaties, staan we bij in verschillende bouwprocessen. Van strategisch advies en projectmanagement tot bouwmanagement. Onze organisatie met zo’n 95 medewerkers bestaat, in diverse vormen, al sinds 1949. Op dit moment is RYSE onderverdeeld in diverse business units die de verschillende markten bedienen: Onderwijs, Zorg, Publiek en Commercieel.

Kwaliteitsborging past binnen onze organisatie. Met deze certificering versterken we onze dienstverlening in de realisatiefase van projecten. Dit betekent dat we nu niet alleen bouwmanagement, technisch management, contractmanagement, kwaliteit- en bouwtoezicht, afbouwcoördinatie, risicomanagement en BREEAM-Experts aanbieden, maar ook structureel kunnen bijdragen in de kwaliteitsborging.”

Hoe verliep de aanloop naar de toelating en wat moesten jullie daarvoor doen?
“Nadat een collega het voortraject had gedaan, ben ik aangesloten vanwege o.a. mijn verantwoordelijkheid voor kwaliteit binnen onze organisatie. We hebben een aantal voorgesprekken gevoerd met Kiwa, de certificerende instelling. Op basis van een aantal documenten dat we hadden aangeleverd, bleek het een haalbare kaart om verder te gaan en ons te certificeren op basis van de BRL 5019, een vereiste van het instrument KiK. We konden volstaan met het aanpassen en aanvullen van ons bestaande kwaliteitssysteem. De evaluatie verliep goed, waarna we de KiK-licentieovereenkomst konden tekenen. We zijn gecertificeerd voor Kwaliteitsborging GK 1 en Bouwplaatscontroles GK 1. Eerst zal een aantal toezichthouders aan de slag gaan in kwaliteitsborgingsprojecten. Uiteindelijk is het de bedoeling dat elke medewerker die bij ons toezichthouder is kwaliteitsborging gaat doen, ook onze directievoerders.”

Waarom kozen jullie voor KiK als kwaliteitsborgingsinstrument?
“Nadat Kiwa ons KiK adviseerde hebben we ons verdiept in het instrument KiK. We zagen dat KiK een heel groot deel van de markt beslaat en dat is prettig. Bovendien schept de connectie met het keurmerk KOMO vertrouwen.”

Nu jullie zijn toegelaten als KiK-kwaliteitsborger, wat is het eerste project waarin jullie KiK gaan toepassen?
“Het is zo’n nieuwe ontwikkeling bij ons dat we nog geen project in het vooruitzicht hebben. We willen onze interne toezichthouders goed instrueren en we gaan onze bestaande opdrachtgevers attenderen op deze nieuwe service!”

Wat zijn jullie grootste aspiraties op het gebied van kwaliteitsborging?
“Onze toekomstige ambitie op dit vlak is dat we ervoor willen zorgen dat onze opdrachtgevers exact krijgen wat ze hebben gevraagd: een gebouw dat voldoet aan al zijn eisen en wensen. Wij zorgen voor een bouwproces waarin kwaliteit en veiligheid centraal staan."

Meer weten?

Neem dan contact met ons op