Programma RYSE - PROVADA 2023
Volgende week staan we op de PROVADA. Voor het eerst met onze nieuwe naam, maar uiteraard wel op hetzelfde plekje (stand 12.41)! Met veel zorg hebben we een mooi, actueel en inspirerend programma samengesteld.
Dinsdag 12:00 uur: samenwerking propositie verduurzaming (zorg)vastgoed
Tijdens de lunch wordt de samenwerkingsovereenkomst Innax en RYSE over propositie voor verduurzaming van (zorg)vastgoed ondertekend. Op onze stand kun je meer te weten komen over deze propositie.
Dinsdag 13:00 uur: Kansen voor corporaties in een veranderende markt
In de huidige markt is veel aan het veranderen, ook voor corporaties. Maar juist in een veranderende markt ontstaan er ook kansen voor de versnelling en verdichting. De vraag is hoe de corporaties hierop inspelen, want de opgave neemt de komende jaren niet af. Beschikken de woningcorporaties over de ontwikkelkennis en capaciteit? En zijn ze in staat om de snelheid te maken die noodzakelijk is. In deze sessie gaan we met Joost Huijbregts van Woonstichting JOOST, Patrick Barské en Eric Nagengast, Directeur Vastgoed Woningstichting Rochdale, in gesprek over de uitdagingen, maar willen vooral richting de toekomst kijken en de focus leggen op de kansen.
Woensdag 12:00 uur: ESG – Van theorie naar praktijk
RYSE is voor meerdere opdrachtgevers verantwoordelijk voor het opstellen en implementeren van ESG-beleid. Environmental, Social en Governance-factoren zijn in toenemende mate (mede) bepalend zijn bij het nemen van beleggingsbeslissingen en assetmanagement. Enerzijds als gevolg van wet- en regelgeving maar ook druk vanuit gebruikers, afnemers en financiers is een belangrijk reden om het duurzaamheidsbeleid te verbreden en aan te scherpen. Gelukkig zien wij een steeds grotere groep vastgoedpartijen die vanuit intrinsieke motivatie verplichtingen rondom ESG willen omzetten naar echte impact. Niet alleen focus op labels en scores maar werken aan tastbare resultaten. Maar hoe maak je dit concreet, toepasbaar en meetbaar? En wat als jij wel wil maar je invloed als eigenaar beperkt is en je afhankelijk bent van derden? En hoe ga je om met investering ten aanzien van sociale waarde als het rendement voor jou onduidelijk is? In deze sessie nemen wij u, samen met Koen Gerrits van Green, Daan Tettero van Achmea Real Estate en Raymond Schäperkötter van Vesteda, mee in deze uitdaging en hoe de weg van theorie naar praktijk eruit kan zien.
Na deze lunchsessie ondertekenen we het Paris Proof Commitment van DGBC.
Woensdag 15:00 uur: Gebiedsontwikkeling: we bouwen door!
De omstandigheden voor gebiedsontwikkelingen zijn verslechterd. Beleidswijzigingen die negatieve effecten van hoogconjunctuur moeten bestrijden krijgen effect. Renteverhogingen om de gestegen inflatie te bestrijden verslechteren businesscases. Opbrengsten dalen en de bouwkosten liggen op een historisch hoog niveau. Sommigen spreken over the perfect storm, maar er is geen tijd om te somberen of te verliezen. De urgentie voor nieuwe ontwikkelingen is onveranderd groot.
Tijdens deze bijeenkomst gaan we in op hoe gebiedsontwikkeling ook in 2023 nog steeds door kan gaan. Hiervoor gaan we in gesprek met enkele spraakmakers die natuurlijk ook de andere omstandigheden merken maar u meenemen in hoe zij hier mee om gaan en zorgen dat de realisatie niet stokt. Hoe vinden publieke en private partijen elkaar en slagen zij er in toch succesvol samen te werken?
Wethouder Noël Vergunst van de gemeente Nijmegen. Nijmegen heeft verschillende grote gebiedsontwikkelingen als Waalsprong en Waalfront (PPS met BPD) en recent twee grote opgaven toegevoegd met de Stationsomgeving en de Winkelsteeg. Wat merkt Nijmegen met deze grote opgaven van de veranderingen en wat lukt wel onder de huidige omstandigheden?
Pieter Witzenburg directeur Vastgoed van woningcorporatie Lefier uit Groningen (33.000 eenheden). Lefier is actief in grote binnenstedelijke transformaties met marktpartijen (Stadshavens) en in uitleggebieden. De opgave om betaalbare woningen te realiseren is groot en hierover zijn nationale Prestatieafspraken gemaakt met het Rijk. Maar hoe gaan zij door in deze tijd waar marktpartijen even pas op de plaats maken en zij ook fors in verduurzaming van woningen moeten investeren?
Rens Rikken van Van Wijnen Projectontwikkeling. Van Wijnen is actief in Nederland met gebieds- en projectontwikkeling. Kenmerkend voor Van Wijnen is een innovatieve en praktische benadering van ontwikkelingen. Met Fijn Wonen zetten zij in op industrialisatie om daarmee de woningbouw betaalbaar te houden. Met de methode van Snel Thuis slaagt Van Wijnen er in om binnen 1 jaar van idee tot oplevering van een woningstraat te komen en de sleutels van de nieuwe woningen aan de bewoners te overhandigen. Wat drijft Van Wijnen en hoe houden zij de woningen betaalbaar?
Na deze bijeenkomst zetten de gemeente Groningen, woningcorporatie Lefier, ABC Vastgoed en RYSE hun handtekening onder de gezamenlijke ambities voor de ontwikkeling kavel P2, Europapark in Groningen.
Donderdag: Studentendag
Op donderdag nemen we deel aan de Studentendag, waar studenten meer kunnen leren over het thema Retail en waar ze het gesprek kunnen aangaan met onze eigen jonge talenten en onze partners.
Donderdag: ondertekening samenwerking OMRT & RYSE
Op donderdag zetten wij een handtekening onder de samenwerking met OMRT. Onze samenwerking met OMRT, een innovatieve partner op het gebied van deep-tech ontwerpplatforms, heeft geleid tot de lancering van Het Nieuw Ontwikkelproces (HnO) waarbij AI wordt ingezet in ontwikkelprocessen.
Uiteraard sluiten we elke dag af met een gezellige borrel waarin we u graag meer vertellen over de nieuwe fase die wij ingaan, onze visie op de markt en onze plannen.
Alle reden om onze stand (12.41) te bezoeken tijdens de PROVADA. We kijken ernaar uit u te ontmoeten en ideeën uit te wisselen. Tot dan!