RYSE HERONTWIKKELT VOORMALIG HUDSON’S BAY DEN HAAG VOOR UNIVERSITEIT LEIDEN EN CBRE IM

Het voormalige pand van de Hudson’s Bay aan de Grote Marktstraat in Den Haag wordt de komende jaren door RYSE in opdracht van CBRE Investment Management (CBRE IM) herontwikkeld. Afgelopen maart werd bekend gemaakt dat de gemeente Den Haag, de Universiteit Leiden en CBRE IM gaan samenwerken om huisvesting voor de universiteit mogelijk te maken in het pand.

Het klinkt misschien niet als de meest voor hand liggende optie, een onderwijsgebouw in een voormalig warenhuis, maar het is weldegelijk een goede optie. Zo zijn het panden met grote vloeroppervlakten en biedt de transformatie een win-win situatie voor alle betrokkenen. Enerzijds een nieuw leven voor het gebouw, anderzijds een unieke kans voor de universiteit om centraal in de stad onderwijs te geven. Bovendien een impuls voor het gebied zonder dat dit extra autobewegingen tot gevolg heeft. Studenten zorgen voor meer levendigheid op straat juist op die momenten dat stadscentra rustig zijn.

Van aansturing bouwteam tot eerste aanspreekpunt
RYSE heeft, in opdracht van CBRE IM, het ontwerpteam aangestuurd om ervoor te zorgen dat het gebouw aansluit op de behoeften van de Universiteit Leiden en de duurzaamheidseisen die zowel CBRE IM als Universiteit Leiden hoog in het vaandel hebben staan. Daarnaast is RYSE verantwoordelijk voor de contacten met de gemeente, onder andere met betrekking tot de vergunningen, het aansturen van het bouwteam en het adviseren bij het contracteren van de aannemer. Vanaf start bouw zullen wij naast de overkoepelende rol van ontwikkel- en projectmanager ook het bouwmanagement op ons nemen. Aanvullend hierop zijn wij ook het eerste aanspreekpunt voor andere (zittende) huurders, omwonenden en overige belanghebbenden.

Kennis van onderwijshuisvesting
Gert-Jan Dousi, Managing Partner bij RYSE: “Het herbestemmen van retail is voor ons niets vreemds. Verschillende voormalige V&D en Hudson’s Bay panden hebben wij in de afgelopen jaren herontwikkeld waaronder die in Amsterdam en Eindhoven. Dit betrof met name transformatie van warenhuis naar een combinatie van retail en kantoren, maar in Eindhoven is nu in de tweede fase voorzien. Omdat voormalig Hudson’s Bay Den Haag een herbestemming betreft naar een universiteit, kunnen wij onze meerwaarde laten zien door onze business unit Onderwijs in te schakelen. In dit project combineren we onze kennis en ervaring in commercieel vastgoed en onderwijs om zo goed mogelijk tegemoet te komen aan de wensen van de universiteit(en) in de rol van toekomstige huurders van het gebouw.”