VOORTGANG ONTWIKKELING KAVEL P2 IN HET EUROPAPARK IN GRONINGEN

Nieuwsartikel

Britt Peters Projectmanager

Het einde van de haalbaarheidsfase voor de ontwikkeling van P2 aan het Europapark in Groningen komt dichterbij! In samenwerking met de gemeente Groningen zet het team van ABC Vastgoed (waaronder RYSE) goede stappen richting een haalbaar plan, waarmee we de volgende fase in kunnen gaan.

Recentelijk is een delegatie van de gemeente Groningen en het team van ABC Vastgoed op bezoek geweest bij de Deense Architect EFFEKT in Kopenhagen. Volgens collega’s Michael Hagemans, Sjoerd Groen en Max Ponds een inspirerende trip, waarbij verschillende interessante referenties in het vooruitstrevende Kopenhagen zijn bezocht die waardevol zijn voor de ontwikkeling in Groningen. Onze collega’s zijn geïnspireerd door de vele innovatieve en creatieve uitwerkingen van de openbare ruimte, van een aantal mooie voorbeelden hoe je woningen kunt combineren met andere functies en van ZOKU House, een mooi voorbeeld van hoe je short-stay zou kunnen invullen. 

Tijdens het bezoek aan de Deense hoofdstad is ook in workshops aan het ontwerp van de ontwikkeling gewerkt en zijn er belangrijke knopen doorgehakt om te komen tot het gewenste eindproduct.  Samen met het team van de gemeente hebben we bepaalde principes gedefinieerd. Deze principes zijn belangrijke dragers voor het ontwerp. Bij elk principe is een keuze gemaakt tussen één of meer opties zoals bijvoorbeeld de vormgeving van de gebouwen of de vormgeving en ligging van het groen binnen P2. Kortom, een succesvolle reis naar Denemarken! 

Naast het ontwerp, wordt er ondertussen ook gewerkt aan het funderingsonderzoek. Inmiddels is een vijfde proefsleuf gegraven, welke in december vanwege de vorst was overgeslagen. Via deze proefsleuf wordt informatie verkregen om de belastbaarheid van de (paal-)fundering te kunnen berekenen. Een mogelijkheid om de fundering te laten liggen zou een mooie start zijn van de ambitie om natuur inclusief/biobased te gaan bouwen. Met P2 hebben we samen met de gemeente hoge duurzaamheidsambities gesteld en doen we onderzoek om een optimaal resultaat te bewerkstelligen op het gebied van duurzaamheid, natuur inclusiviteit en CO2 footprint.

De komende weken werken we enthousiast verder aan deze gave ontwikkeling zodat we eind mei een haalbaar plan kunnen presenteren aan de gemeente Groningen!

Voor deze ontwikkeling bestaat het team van ABC Vastgoed uit: ABC Planontwikkeling (risicodragende ontwikkelaar), RYSE, (Ontwikkel-, Project- en Bouwmanagement), Vector-i (architecten - Groningen), EFFEKT (architecten - Denemarken), Felixx (landschapsarchitect), Traject (duurzaamheid), Breed ID (integrated design/constructeur), Spark (mobiliteit), Bouw21 (adviseur realisatie, ketenmanagement) en Re:Invent (exploitatie en beheer).