Ontwikkeling Forum Groningen

Locatie

Groningen

Diensten

Ontwikkeling & voorbereiding Projectmanagement Procesmanagement Strategie & advies Juridisch advies

In de binnenstad van Groningen staat een bijzonder en opvallend gebouw: Forum Groningen. Een gebouw dat bezoekers verrast aan de buitenzijde, moet ook voldoen aan die verwachting als het gaat om de inrichting. Het Forum Groningen heeft een oppervlak van 34.000 m2 en biedt plaats aan de stadsbibliotheek, twee museumzalen, debatcentrum en een Art-house bioscoop met vijf filmzalen. Daarnaast zijn er meerdere horecaconcepten waaronder een grand café op de begane grond, restaurant op de bovenste verdieping en een filmcafé. Het gebouw beschikt over een groot, flexibel te programmeren vloeroppervlak. Onder het Forum Groningen bevindt zich een 5-laagse ondergrondse parkeergarage met 380 parkeerplaatsen en 1.400 fietsstallingsplaatsen.

Het Forum is 29 november 2019 feestelijk in gebruik genomen en heeft wereldwijd de aandacht getrokken. Recentelijk won de hele gebiedsontwikkeling Grote Markt Oostzijde, waaronder dus het Forum Groningen, de NEPROM-prijs 2021. Het gebouw werd eerder al bestempeld als het Beste Gebouw van 2020, won de Dutch Design Award, is het Beste Publieke Gebouw volgens Architectenweb Awards en volgens de vakjury van de Architectuurprijs is het de Beste Bibliotheek van Nederland én Forum Groningen schopte het zelfs tot de laatste 5 wereldwijd.

De rol van RYSE

RYSE heeft het Forum Groningen bij de ontwikkeling ondersteund en stuurde de afbouw en inrichting aan. Op basis van het inhoudelijk programma van eisen stelden we een ruimteboek samen. Dit boek is het uitgangspunt geweest voor het interieurontwerp en de inrichting.

 

Ook verzorgde RYSE de selectieprocedure van de interieur- en tentoonstellingsarchitect en stelt de nodige projectkaders op. Bij dit complexe binnenstedelijke project speelt goed overleg met de vele verschillende gebruikers, de omgevingsmanager, gemeentelijke instanties en stakeholders een essentiële rol.