Gebiedsontwikkeling Groenoord Leiden

In 2007 heeft Ymere de voormalige Groenoordhallen in Leiden aangekocht om een gebiedsontwikkeling tot stand te brengen en daarmee haar positie in Leiden uit te breiden.

Locatie

Leiden

Diensten

Ontwikkelstrategie Gebiedsontwikkeling Tender- en aanbestedingsmanagement

Team

In 2007 heeft Ymere de voormalige Groenoordhallen in Leiden aangekocht om een gebiedsontwikkeling tot stand te brengen en daarmee haar positie in Leiden uit te breiden. In 2012 zijn de eerste woningen van fase 1 door Ymere opgeleverd. Het plan voor fase 2 met maar liefst 18.747 m² te bebouwen oppervlak bestaat straks uit appartementen met een divers programma waaronder sociale huur, vrije huur, koopappartementen en bijbehorende (parkeer)voorzieningen. Voor fase 3, met zo’n 2.174 m² te bebouwen oppervlak, is er de ambitie om hoofdzakelijk eengezinswoningen te realiseren. Gezien Ymere zich richt op haar kernregio, de Metropoolregio Amsterdam, behoort Leiden niet langer tot hun werkgebied. De locatie past daarom niet in haar strategie en is verkocht aan Ballast Nedam Development.

Er is sprake van een programma bestaande uit circa 255 woningen, waarvan 75 sociale huur appartementen. Tevens is er sprake van circa 1.250 m2 kantoren en een substantiële opgave voor (gebouwd) parkeren. Het gebied ligt nabij het Centraal Station van Leiden en vormt een schakel tussen het centrum van Leiden en de Merenwijk in het noorden van Leiden. 

RYSE was in opdracht van Ymere als adviseur verantwoordelijk voor de tenderstrategie en de begeleiding van de tender. Er is gekozen voor een ‘as is, where is’ strategie.

Bij de locatie van de voormalige groenoordhallen is gekozen voor een strategie die een beroep doet op de verbeeldings- en ontwikkelkracht van marktpartijen.
Jeroen Oomens