Realisatie MKC de Schatkaart

Locatie

Amsterdam

Diensten

Ontwikkeling & voorbereiding Procesmanagement Projectmanagement

Team

Eind 2013 is de gemeente Amsterdam gestart met de aanleg van het Centrumeiland: een nieuwe buurt met ongeveer 1.500 woningen, waarvan 70 procent zelfbouw. Met de aanleg van het Centrumeiland wil de gemeente anticiperen op de groei van het aantal inwoners in de stad.

 

In het vastgestelde Stedenbouwkundig plan Centrumeiland is ruimte opgenomen voor een basisschool gelegen aan het centrale plein. De stichting Samen tussen Amstel en IJ (STAIJ) wil er voor de kinderen van Centrumeiland een schoolgebouw realiseren. STAIJ zal in samenwerking met Humankind (voormalig Humanitas) en gemeente Amsterdam centraal op het eiland, een integraal kindcentrum voor kinderen van 0-12 jaar verwezenlijken, genaamd MKC De Schatkaart Centrumeiland. STAIJ treedt hierbij op als bouwheer namens de gemeente Amsterdam en Humankind. Het MKC De Schatkaart Centrumeiland zal gaan bestaan uit een 17-klassige basisschool, een kinderopvang en een gymzaal.

Groen en transparant ontwerp

Het gebouw moet een rustpunt worden in deze opkomende buurt. Zo heeft het een groot groen dakterras en balkons aan elk lokaal, zodat er ook buiten les gegeven kan worden. De beperkte ruimte van de kavel wordt op een speelse manier optimaal benut door een splitlevel. Daardoor voelt het open en ruimtelijk. Op de bovenste verdieping is de gymzaal ingericht en in de kelder de fietsenstalling. Door de grote en vele ramen, vanwaar je uitzicht hebt op de bomencarré, komt er veel daglicht het gebouw binnen. Veel ruimtes zijn open, waardoor het gevoel van vrijheid en speelsheid overheerst.

De rol van RYSE

RYSE verzorgt namens de stichting Samen tussen Amstel en IJ het proces- en projectmanagement vanaf de initiatieffase tot en met de nazorgfase. Hieronder valt het aansturen van alle processen om te komen tot de realisatie van de nieuwbouw.