Langeveld Building Erasmus Universiteit

Locatie

Rotterdam

Diensten

Realisatie & beheersing Contractmanagement Strategie & advies Directievoering en Toezicht Ontwikkeling & voorbereiding Projectmanagement

Team

De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft een multifunctioneel onderwijsgebouw gerealiseerd: Langeveld Building. Onder het motto ‘Building new perspectives’ investeert het College van Bestuur (CvB) van Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) in een toekomstbestendige en duurzame Campus Woudestein. Kenmerkend is de groene studieomgeving en de houten boomhut in het atrium. Door de natuur naar binnen te halen, creëert de universiteit een omgeving die bijdraagt aan het welzijn en de gezondheid van studenten en docenten.

Gebouwd met oog voor de volgende generatie

De duurzaamheidsambities van dit project zijn groot. Zo wekt het gebouw zijn eigen energie op, heeft het een innovatief ventilatiesysteem waarmee 85% minder energie wordt verbruikt dan een traditioneel ventilatiesysteem en is het klimaatbestendig en flexibel in te zetten voor alle vormen van toekomstig onderwijs. In het ontwerp komen daarnaast de groene en natuurlijke elementen terug en is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van gerecyclede materialen. Dit heeft geresulteerd in een BREEAM-outstanding certificering: ’s werelds meest toonaangevende duurzaamheidsbeoordelingsmethode. Minder dan 1% van de gebouwen in Nederland heeft deze topkwalificatie

Innovatie door uitdagende marktvraag

Het ventilatiesysteem in Langeveld Building is revolutionair en is het resultaat van de aanbesteding waarin Erasmus Universiteit Rotterdam de markt uitdaagde om innovatieve oplossingen te bedenken in het kader van haar duurzaamheidsdoelstellingen. De drijvende kracht achter het ventilatiesysteem zijn de natuurkrachten zon en wind die zorgen dat er op natuurlijke wijze veel frisse lucht in het gebouw aanwezig is. Nog niet eerder is dit systeem in een onderwijsgebouw toegepast. EUR koos, na zorgvuldig afweging van de voordelen en de risico’s, bewust voor dit systeem, dat zeer energiezuinig is en zorgt voor een gezond en behaaglijk binnenklimaat in het gebouw. 

De rol van RYSE

RYSE verzorgde namens de opdrachtgever, Erasmus Universiteit Rotterdam, het project- en contractmanagement. In deze rol gaf RYSE leiding aan een toetsingsteam en zorgde dat per discipline de ontwerpstukken werden getoetst. RYSE zorgde ervoor dat de juiste personen bij de juist vraagstukken zijn aangehaakt en is hierbij een verbindende factor. Langeveld Building is in november 2022 feestelijk geopend!