Ontwikkeling Lassus Campus Zwolle
De Lassus Campus is onderdeel van Stichting Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio (OOZ). Vanuit hun eigen IHP is besloten om voor de Lassus Campus een nieuwe huisvesting te realiseren welke aansluit bij de onderwijsvisie en voldoet aan de hedendaagse eisen.
Foto's: Walter Frisart
De Lassus Campus is onderdeel van Stichting Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio (OOZ). Het oorspronkelijke gebouw van de Lassus Campas was bouwtechnisch en functioneel afgeschreven. Vanuit het IHP is om die reden besloten nieuwe huisvesting te realiseren welke aansluit bij de onderwijsvisie en voldoet aan de hedendaagse eisen.
Op de Lassus Campus heeft de leerling keuze uit 4 onderwijsconcepten die ieder als een eigen school zijn georganiseerd en tegelijkertijd onderdeel uitmaken van het grotere geheel. Het unieke van de Lassus Laan is dat door deze gezamenlijke ontwikkeling er een heel creatief en multifunctioneel programma is ontstaan binnen de normatieve vierkante meters. Zo is er binnen het schoolgebouw ruimte voor sport, cultuur (theater, dans, muziek, film), handvaardigheid/techniek, diverse laboratoria en talenpleinen. Tevens is er ruimte gecreëerd voor buitenonderwijs.
In het voortraject zijn door de opdrachtgever en de gemeente Zwolle gezamenlijk ambities bepaald op het gebied van duurzaamheid, klimaatadaptie en circulariteit. Het nieuwe schoolgebouw en de sportzaal zijn energieneutraal en voorbereid op een aansluiting van het geambieerde warmtenet in Holtenbroek dat in het kader van de energietransitie in de wijk wordt gerealiseerd. Daarnaast is er bij de bouw rekening gehouden met een klimaatadaptieve maatregelen.
De gemeente Zwolle zag een kans om bij de herontwikkeling van het gebied de biodiversiteit te vergroten middels natuur inclusief bouwen. OOZ en de gemeente Zwolle hebben tevens ingezet in op een circulaire ontwerp: realisatie van en flexibel en aanpasbaar gebouw, gebruik van zo min mogelijk materialen of bio-based materialen, gebruik van reststroom van materialen en het voorkomen van bouwafval. Het nieuwe schoolgebouw is in maart 2024 in gebruik genomen.
Rol RYSE
Het project- en procesmanagement is tijdens gehele traject opgepakt door RYSE, waarbij naast OOZ als opdrachtgever, de gemeente als stakeholder intensief betrokken is geweest. RYSE was verantwoordelijk voor het opstellen van het Plan van Aanpak, inclusief de projectplanning en het Programma van Eisen. Tevens adviseerde RYSE de opdrachtgever bij de contractvorm en begeleidde de selectieprocedures voor de adviseurs en de Europese aanbesteding voor de aannemer.