Hoofdkantoorlocatie ING Nederland - Linden

ING Nederland ontwikkelt een nieuwe hoofdkantoorlocatie, dat Linden gaat heten, aan de Bijlmerdreef in Amsterdam Zuidoost. ING heeft RYSE gevraagd mee te denken over het totale bouwmanagement, het algemene projectmanagement en de afbouwcoördinatie. Daarbij zal RYSE tijdens de uitvoeringsfase een cruciale rol gaan spelen in het project- en bouwmanagement. 

Locatie

Amsterdam

Diensten

Realisatie & beheersing Realisatie Bouwmanagement Contractmanagement Kwaliteit en bouwtoezicht Afbouwcoördinatie

ING Nederland ontwikkelt een nieuwe hoofdkantoorlocatie, dat Linden gaat heten, aan de Bijlmerdreef in Amsterdam Zuidoost. Zij hebben de locatie overgenomen van NSI, waarmee de bank de afgelopen jaren plannen ontwikkelde voor een duurzaam en toekomstbestendig kantoor, dat goed aansluit bij de andere hoofdkantoorlocaties van ING in Amsterdam.

Het kantoor heeft straks een bruto vloeroppervlakte van 42.000m², met 13 verdiepingen en bestaat uit twee onderling verbonden gebouwen met zes atria. De open en transparante ruimtes bieden flexibele werkplekken die aansluiten bij de ‘agile’ manier van werken van ING. ING wil in de toekomst dagelijks 2.435 medewerkers huisvesten in deze moderne werkomgeving, met de andere hoofdkantoorlocaties in Amsterdam op loopafstand. 

Duurzaamheid

Het gebouw wordt klimaatadaptief, wat betekent dat het is ontworpen is aan de hand van de hoogste duurzaamheidsstandaarden, waaronder een warmte koude opslag, klimaatplafonds, een dak met zonnepanelen en waterberging. Het omliggende park wordt doorgetrokken vanuit het naastgelegen hoofdkantoor van ING Groep, Cedar, en wordt ingericht met bijzondere beplanting om de biodiversiteit in de wijk te versterken. ING wil met het te ontwikkelen pand het BREEAM Outstanding-certificaat behalen, zoals nu ook met Cedar het geval is.

De rol van RYSE

ING heeft RYSE gevraagd mee te denken over het totale bouwmanagement, het algemene projectmanagement en de afbouwcoördinatie. Daarbij zal RYSE tijdens de uitvoeringsfase een cruciale rol gaan spelen in het project- en bouwmanagement.